index

1995 casco
In opdracht van Stichting Casco, Utrecht, Nederland

"eenzelfde manupilatie van de bezoeker treedt aan de dag bij de ingrepen van doorenweerd in Casco. Dat zit hem niet zozeer in de plaatsing van de tentoonstellingswand, die een exacte kopie is van de voorgevel, en juist lijkt ontworpen om zo min mogelijk van het oorspronkelijke karakter van de zaal aan te tasten. Het dubbelzinninge zit hem in een aantal toegevoegde meubelstukken die inspelen op de functies van de plek. Het meest opvallende ontwerp is een fors uitgevallen picknicktafel, die in de voorruimte op een verhoging staat. Zij dient als werktafel voor de medewerkers van casco, maar ook als legger van folders en blaadjes voor het publiek...Casco wil graag contact, zo lijkt het, zeker ook gezien het gemak waarmee de bezoeker aan de ruime tafel plaats kan nemen. Toch zit er ook een andere, minder gastvrije kant aan het meubelstuk. Door de hoogte geeft ze aan het bezoek ook een ongemakkelijk gevoel, en blijft ze een beetje een kansel, van waaraf het publiek belerend kan worden toegesproken. De min of meer afgedwongen communicatie is iets waar Doorenweerd met opzet op inspeelt. het contact met kunstenaars en het publiek geldt als een van de belangrijkste functies van het kunstenaarsinitiatief, en de tafel/bank geeft daar gestalte aan. Ze is zelfs letterlijk en figuurlijk een platform voor het gesprek over kunst" (Domeniek Ruyters, Casco 1995)