index

2012 Nationaal Brandweer Monument
Stichting Nationaal Brandweer Monument, Gramsbergen, Nederland

Eerste Herdenking, Gramsbergen, 16 juni 2012

Het Nationaal Brandweer Monument is bedoeld om brandweermensen te herdenken die tijdens hun werk voor de samenleving zijn omgekomen, en om respect en waardering te tonen voor het brandweervak. Het monument is van en voor alle brandweermensen in Nederland en is bedoeld als aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in gemeentes en kazerne zijn ingericht. Op het monument - een ontwerp van kunstenaar Jeroen Doorenweerd – staan de namen van 95 brandweermensen die sinds 1945 zijn omgekomen.

Voor zo’n 600 genodigden – waaronder veel nabestaanden - sprak minister Opstelten de hoop uit dat het monument nabestaanden de gelegenheid biedt om hun geliefden te herdenken. “Het monument is echter meer dan een plek om te herdenken. Het is ook een plaats waar de samenleving respect betoont aan omgekomen brandweermensen en aan de brandweer als instituut. In mijn ogen zijn het helden - helden van onze tijd!”, aldus Opstelten in zijn toespraak.

Jeroen Doorenweerd heeft bij het monument een nieuw symbool voor de brandweer gemaakt, het 'Ereteken'. Dit Ereteken wordt gevormd door twee waterstralen uit brandweerspuiten die elkaar op 10 meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zette, tijdens de ceremonie, voor de eerste keer het Ereteken in werking voor de brandweerlieden die tijdens hun werk het leven hebben verloren.

Het bestuur van de stichting Nationaal Brandweermonument heeft de brandweerkorpsen in Nederland opgeroepen om op hetzelfde tijdstip als bij de eerste nationale herdenking in Arnhem het Ereteken te maken bij de eigen kazernes. Vele korpsen hebben gehoor gegeven aan deze oproep en het Ereteken werd bij vele kazernes en posten gegeven.

NOS
RTL
Instructiefilm ereteken
Twitter
Foto's Jeffrey Koper
Website Nationaal Brandweer Monument



Nationaal Brandweer Monument _ Hanne Hagenaars
National Firefighters' Monument _ Hanne Hagenaars _ English version