2001 Corridor

Theatre Festival Boulevard, 's-Hertogenbosch, the Netherlands

image  
image  
image  
image  
image  
image  
image  
image  
image  
image  
image  
image  
image  
image  
image  

There were a few points in the design of the Corridor (for the open air theatre festival in ‘s-Hertogenbosch in 2000) that could be improved on. This year the challenge, for me, was to carry out the same concept once again with improvements and refinements. The huge shape of the 2001 Corridor has been compressed. It has become more simple, clearer and more sturdy than its predecessor. Instead of three different levels there are now two clear ‘volumes’, that reinforce one another. Above the elongated shape of the Corridor hovers a large transparent box, occupying the centre of the square and visually dominating it. This box is a challenge. It is both an architectonic volume and a showcase, designed for an installation or production especially made for it. During the hours of darkness there is a hanging film screen for projections. In a very matter-of-fact way the entire corridor is transformed into an open-air cinema where the audience, seated on the upper deck, can watch a film with the cathedral as backdrop. In the daytime it is Daniel Buren’s installation that draws the attention. Ranked in symmetrical lines on top of the box a large number of gaily striped flags are flying.