index

2001 Corridor
Theaterfestival Boulevard, 's-Hertogenbosch, Nederland

Op een aantal onderdelen kon het ontwerp van de corridor verbeterd worden. Voor mij was de uitdaging dit jaar om hetzelfde concept nog een keer uit te voeren met verfijningen en verbeteringen. De grote vorm van de corridor 2001 is samengebald. Hij is eenvoudiger, helderder en robuuster dan de voorganger. In plaats van drie verschillende niveau's zijn er nu twee heldere volumes die elkaar versterken. Boven de langgerekte vorm van de corridor 'zweeft' een grote transparante doos die het centrum van het plein bezet en visueel overheerst. Deze doos is een uitdaging. Het is zowel een architectonisch volume als 'vitrine', bestemd voor een speciaal hiervoor gemaakte installatie of productie. In de donkere uren hangt er het filmscherm waarop wordt geprojecteerd. Op een heel vanzelfsprekende manier wordt de corridor omgetoverd tot een openluchtbioscoop waar het publiek, zittend op het terras boven, kan kijken naar een film met de kathedraal als achtergrond. Overdag valt vooral de installatie van Daniel Buren op. Strak in het gelid wapperen bovenop de doos een groot aantal vrolijk gestreepte vlaggen. (Jeroen Doorenweerd)